Al ons brood maken we helemaal zelf! Iedere dag staan we weer in de vroege ochtend in eigen bakkerij heerlijke desembroden te bakken. Inderdaad: desembroden. Wat dat is? Heel simpel; brood zoals brood bedoeld is! Brood wat gemaakt is op basis van desem heeft een lang rijsproces. Sommige broden wel 36 uur!

Desem is een meelpapje wat gemaakt wordt van bloem en water wat je laat fermenteren. Dit meelpapje gebruiken we bij de bereiding van de degen voor onze verschillende broden. Het ene deeg laten we 19 uur rijzen en zal een wat luchtige structuur en toegankelijke smaak hebben. Een ander deeg laten we wat langer rijzen, bijvoorbeeld 36 uur. Hierdoor wordt het, mede bepaalde door het graansoort dat je gebruikt, wat compacter en komt de bekende zure smaak wat meer tot uiting. Eind 19e eeuw zijn bakkers massaal overgestapt op bakkersgist. Hierdoor wordt brood heel snel gerezen en gebakken, waardoor je veel meer kan maken in kortere tijd. Echter gaat dit heel erg ten koste van de smaak en kwaliteit van het brood.

Vaak wordt gedacht dat desem een zuur brood is. Wij maken echter vooral broden die helemaal dat zuurtje niet hebben. Vandaar dat wij liever spreken over desem in plaats van zuurdesem. De tijd dat het deeg rijst en het graansoort dat je gebruikt bepalen de smaak van het brood. Dit kan zuur zijn, maar ook heel toegankelijk.

Juist doordat je het brood lang laat rijzen, laat je de natuur zijn werk doen in het deeg. Verschillende bacteriën worden afgebroken en de smaak wordt alleen maar beter. Je lichaam kan het veel beter verdragen, omdat je lichaam heel veel processen in het afbreken van bacteriën niet zelf meer hoeft te doen. Dit gebeurt tijdens het rijzen van het deeg. Zo is ons brood net als een goede wijn; hoe langer het rijst, hoe lekkerder het wordt!

De beste ingrediënten

Omdat we het allerlekkerste brood willen maken, maken we enkel gebruik van de allerbeste ingrediënten. Deze zijn veelal biologisch, zoals het meel, bloem, vruchten en zaden. Wat we het allerbelangrijkste vinden is dat het kwalitatief goed is, zonder rommel. Een biologisch certificaat zegt daarin niet altijd alles, dus zijn we zelf ook heel kritisch op hoe de grondstoffen worden gemaakt!

100% Desem

Ons brood is volledig gemaakt op basis van desem. De term “desembrood” is helaas (nog) niet beschermd. Dit wil zeggen dat een bakker die een “normaal” gistbrood maakt en een druppel van een desem hieraan toevoegt, dit brood mag verkopen als desembrood. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, dus daarom hameren we er altijd op dat wij een écht desembrood maken. Volledig op basis van desem, waardoor je de allerlekkerste en beste broden krijgt!

Ambachtelijk gemaakt

Al het brood, en uiteraard ook de koeken, granola en al het lekkers uit de bakkerij, maken we helemaal zelf in onze eigen bakkerij. Bakker Peter doet dit al meer dan 7 jaar in zijn eentje en gebruikt eigenlijk alleen maar zijn handen! Een deegkneder, weegschaal en een oven. Meer heeft hij niet nodig. En iedere nacht zorgt hij dat je bij LOES de lekkerste producten kunt kopen!